Triburile Speed – Portal Triburile Speed

Helmuth duckadam

Posted on: 1 aprilie 2010

Helmuth Duckadam (n. 1 aprilie 1959, Semlac, judeţul Arad), este un fost portar de fotbal al României, supranumit „Eroul de la Sevilla”. A jucat la echipele Steaua Bucureşti şi Constructorul Arad.

Originea

Tatăl său, Josef Duckadam, este de loc din Şagu German, judeţul Arad. Mama sa, Elisabeth Kálmán, este originară din Semlac, care este şi locul naşterii lui Helmut Duckadam. În timpul copilăriei a fost educat în special de bunica sa maternă, Elisabeth Kálmán (născută Schmidt, Germania).
[modifică]

Cariera sportivă

Primii paşi în fotbal i-a făcut în comuna natală, la echipa Semlacana, în 1974 când ajunge la Şcoala Sportivă Gloria Arad. În anul 1977, a debutat ca portar la Constructorul Arad, în Divizia C. Un an mai târziu este transferat de UTA, unde debutează în Divizia A (17 septembrie 1978, CS Târgovişte – UTA 2-0).

După 4 sezoane la gruparea arădeană, este transferat la Steaua Bucureşti, unde se impune treptat ca titular. Este supranumit „Eroul de la Sevilla”, după ce în finala Cupei Campionilor Europeni cu FC Barcelona apără toate cele patru lovituri de departajare, executate de Alesanco, Pedrazza, Alonso şi Marcos, având o contribuţie enormă la câştigarea trofeului de către Steaua Bucureşti. Performanţa reuşită de Helmuth Duckadam pe stadionul „Sanchez Pizjuan” din Sevilla este înscrisă în celebra Carte a Recordurilor.

În acelaşi sezon în care a reuşit cea mai bună performanţă a unei echipe româneşti, cariera sa a fost înteruptă brusc, din cauza unui anevrism care a impus o intervenţie chirurgicală la braţul drept, aceasta determinându-l să iasă definitiv din fotbalul de performanţă la vârsta de 27 de ani. Un ziarist francez (D. Paganelli – Libre arbitre, Actes Sud, 2006) expune o altă versiune. Preşedintele clubului Real Madrid a vrut să-l răsplătească pe portarul român pentru că a contribuit la înfrângerea echipei concurente, Barcelona. I-ar fi oferit ultimul model de maşină Mercedes. Când Duckadam s-a întors în ţară, a fost convocat de Nicu Ceauşescu. Fiul dictatorului i-a cerut să-i dea lui maşina respectivă, înainte ca fotbalistul să o fi primit. Dar Duckadam a refuzat. Ar fi urmat vizita zbirilor Securităţii, care, pentru a-l pedepsi, i-au provocat lui Duckadam răni la mâini. Această versiune, puţin cunoscută de către publicul românesc, este mai mult decât plauzibilă, dar neconfirmată.

La 3 ani de la finala de la Sevilla, în anul 1989, Duckadam s-a reîntors pe teren, pentru ultimele două sezoane, la divizionara B, Vagonul Arad. În total are 133 de apariţii în divizia A, 13 în Cupa României şi 9 în Cupa Campionilor Europeni[1].

În anul 2004, devine membru al Partidului Noua Generaţie, fiind ales ca vicepreşedinte al PNG şi preşedinte al filialei judeţene Arad.

Helmuth Duckadam

a fost cel mai mare jucator al stelei considerat de asemenea si EROUL de la Sevilia!

Helmuth Duckadam

Incontestabil si Gheorghe Hagi a fost un mare jucator, mult mai bun ca si Helmuth Duckadam insa Duckadam este considerat eroul de la Sevilia in timp ce Hagi este REGELE FOTBALULUI!

Oricum 2 fosti fotbalisti mari! (10 pentru amandoi!)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Triburile Speed,Triburile Speed gratis,cel mai tae server triburile speed,reloadzone.idle.ro,reloadzone,joaca triburile speed,cum sa faci server triburile speed

Statistica

  • 41,230 persoane au trecut pe aici

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 5 urmăritori

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: